ОРГАНОЗБЕРЕЖНА ТЕРАПІЯ ПАТОЛОГІЇ МАТКИ У ХВОРИХ З ЕКСТРАГЕНІТАЛЬНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ

Автор(и)

  • А. Я. СЕНЧУК Приватний вищий навчальний заклад «Київський медичний університет», Ukraine
  • Р. М. ЗАКОРДОНЕЦЬ Приватний вищий навчальний заклад «Київський медичний університет», Ukraine
  • І. І. ЧЕРМАК Приватний вищий навчальний заклад «Київський медичний університет», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.35278/2664-0767.2(42).2018.173473

Ключові слова:

гіперпластичні процеси ендо- і міометрію, соматична патологія, лікування, профілактика

Анотація

Мета: оцінка ефективності та безпечності використання внутрішньоматкової кріохірургії для лікування сполучної патології ендо- та міометрію у пацієнток в перименопаузі, які мають  соматичну патологію.

Матеріали та методи. Обстежено і проліковано 100 пацієнток з гіперплазією ендометрію і складною соматичною патологією. Вік пацієнток варіював від 46 до 60 років і в середньому становив 54,2 ± 6,7 років. Кріохірургічні втручання проводили за допомогою установки «Кріо-Пульс», у якій як холодоагент використовують рідкий азот. Температура кріовпливу на патологічний ендометрій становила від -1400 до -1700С. Тривалість кріовпливу і температура кріоаплікатора залежали від патоморфологічного діагнозу і збільшувалися нами у випадках комплексної (аденоматозної) неатипової гіперплазії в поєднанні з аденоміозом. Для профілактики запальних і ТЕУ в післяопераційному періоді призначали перорально антибактеріальні та ректально тромболітичні препарати. У випадках високого ризику виникнення ТЕУ хворим рекомендували прийом НМГ, еластичну компресію нижніх кінцівок і прийом судинних препаратів протягом 2-3-х місяців.

Результати дослідження. На підставі результатів комплексного обстеження до та після використання запропонованої терапії та профілактики ускладнень лікування поєднаної патології ендо- і міометрію, на підставі результатів диспансерного спостереження за пацієнтками протягом від 1-го до 6-ти років автори визначились із критеріями ефективності терапії. Через 3 місяці і під час наступних 2-ох років диспансерного спостереження це має бути: відсутність скарг, відсутність скарг під час бімануального обстеження, зменшення розмірів матки (УЗД), товщина ендометрію 3-4 мм, від’ємні результати патоморфологічного дослідження аспіратів з порожнини матки. Ефективність лікування, за даними клінічного обстеження і результатами УЗД, становила 82,0%, профілактики ТЕУ та запальних ускладнень – 100% випадків.

Висновки: Пацієнток перименопаузального періоду з поєднаною патологією ендо- та міометрію на тлі екстрагенітальної патології слід зараховувати до групи ризику виникнення ТЕУ. Методом вибору лікування та профілактики запальних і ТЕУ у таких хворих може бути внутрішньоматкова хірургія в поєднанні з тромбопрофілактикою. Клінічна апробація патогенетично обгрунтованого лікувально-профілактичного методу показала його високу ефективність і нешкідливість для гінекологічних хворих з тяжкою соматичною патологією.

Біографії авторів

А. Я. СЕНЧУК, Приватний вищий навчальний заклад «Київський медичний університет»

SENCHUK A.Y.

Р. М. ЗАКОРДОНЕЦЬ, Приватний вищий навчальний заклад «Київський медичний університет»

ZAKORDONETS R.M.

І. І. ЧЕРМАК, Приватний вищий навчальний заклад «Київський медичний університет»

CHERMAK I.I.

Посилання

Веропотвелян П.Н. Клинический взгляд на гиперплазию и интраэпителиальную неоплазию эндометрия – молекулярно-генетические механизмы у пациенток климактерического возраста / П.Н. Веропотвелян, Н.П. Веропотвелян, А.А. Бондаренко, И.Ю. Гужевская // Здоровье женщины. – 2015. - No 8 (104). - С. 146-150.

Запорожан В.Н. Современная диагностика и лечение гиперпластических процессов эндометрия / В.Н. Запорожан, Т.Ф. Татарчук, В.Г. Дубинина, Н.В. Косей // Репродуктивная эндокринология. – 2012. - No 1. - С. 5-12.

Бенюк В.А. Эффективность использования гистероскопической абляции эндометрия у женщин пери- и постменопаузы с гиперпластическими процессами эндометрия / В.А. Бенюк, Я.М. Винярский, В.Н. Гончаренко, Е.А. Щерба // Збірник наукових праць Асоціації акушерів-гінекологів України. - Київ: Поліграф-плюс, – 2013.- С. 26-28.

Корниенко С.М. Особенности анамнеза при патологии эндометрия у женщин пременопаузального возраста / С.М. Корниенко // Збірник наукових праць Асоціації акушерів-гінекологів України. – 2016. - No 2 (38). - С. 240-244.

Шурпяк С.О. Оцінка якості життя жінок з поєднаними доброякісними проліферативними захворюваннями репродуктивних органів / С.О. Шурпяк // Збірник наукових праць Асоціації акушерів-гінекологів України. – 2016. - No 2 (38). - С. 384-387.

Бенюк В.О. Раціональна тактика оперативного лікування жінок постменопаузального віку з гіперпластичними процесами ендометрія / В.О. Бенюк, В.М. Гончаренко, О.П. Мельничук // Збірник наукових праць Асоціації акушерів-гінекологів України. – 2016. - No 2 (38).- С. 42-47.

Cенчук А.Я. Тромбоэмболические осложнения в акушерстве и гинекологии : монография / А.Я. Cенчук, Б.М. Венцковский. - Київ: Макком, 2003. - 360 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-12

Номер

Розділ

Статті