ДИНАМІКА АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ У ЖІНОК В ПЕРИМЕНОПАУЗАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ

Автор(и)

  • Г. В. ЧАЙКА Вінницький національний медичний університет iм. М.І.Пирогова, Україна
  • В. С. ДНІСТРЯНСЬКИЙ Вінницький національний медичний університет iм. М.І.Пирогова, Україна
  • А. П. ДНІСТРЯНСЬКА Вінницький національний медичний університет iм. М.І.Пирогова, Україна
  • О. К. ТАРАСЮК Вінницький національний медичний університет iм. М.І.Пирогова, Україна
  • Л. С. БАЙДА Вінницький національний медичний університет iм. М.І.Пирогова, Україна
  • Н. Г. БУРТЯК Вінницький національний медичний університет iм. М.І.Пирогова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.35278/2664-0767.2(42).2018.173624

Ключові слова:

лазартан, гіпертонія, клімактеричний синдром, дисфункція, гіпотензивна терапія

Анотація

В статті представлені дані про ефективність та безпечність гіпотензивної терапії. Її ефект досліджувався в 78 жінок у віці понад 45 років. Застосування комплексної терапії із застосуванням лазартану протягом 8 тижнів в комплексі гіпотензивної терапії призводило до нормалізації артеріального тиску, суттєво покращувало як систолічну, так і діастолічну функції лівого шлуночку та проявляло цілковиту безпечність. Мета дослідження. Оцінити ефективність та безпечність застосування лазартанів у жінок в перименопаузальному періоді з АГ та серцевою недостатністю.

Матеріали і методи. Обстежено 78 жінок у віці 45 років і старших (середній вік 53,8±0,5 років) з наявністю гіпертензії, хронічної серцевої недостатності I-IIА (I-II ФК NYHA). Комплексна терапія включала тіазидоподібні діуретини, лазартани, метаболітні та гіполіпідемічні препарати, фіто естрогени, седативні засоби. Ефективність терапії оцінювали через два, чотири та вісім тижнів від початку лікування. Критеріями ефективності та безпечності слугували показники АТ, дані ехокардіографії та Холтер-моніторування, лабораторні показники.

Результати досліджень та їх обговорення. Після лікування відзначалося нормалізація АТ. Динаміка показників ехо-кардіограми під впливом проводимої терапії засвідчила про вірогідне покращення внутрікардіальної гемодинаміки за рахунок ліквідації процесів ремодуляції, про регрес гіпертрофованого міокарду та покращення діастолічної функції лівого шлуночку в результаті проведеного курсу лікування. Застосування лазартану в комплексі терапії не викликало жодних побічних дій. Після проведення 3-х місячного комплексу лікування спостерігалась позитивна динаміка у перебігу клімактеричного синдрому. Оцінюючи якість життя, встановили, що рівень «Фізичного функціонування (PF)», який характеризує діапазон посильної фізичної активності, виявився достатнім у жінок з патологічним перебігом клімаксу, як до лікування, так і після. Соціальне функціонування (SF) значно зросло, що покращило якість життя.

Висновки. Включення в комплекс терапії АГ у жінок в перименопаузальному періоді лазартану сприяє зменшенню проявів клімактеричного синдрому, нормалізації АТ, покращенню внутрікардіальної гемодинаміки, значному зменшенню та ліквідації хронічної серцевої недостатності. Застосування препарату протягом 8 тижнів не змінювало функцію печінки, але виявило нефропротекторну дію. Зміни, викликані застосуванням комплексної терапії, сприяють покращенню таких компонентів як «Соціальне функціонування (SF)», що в цілому підвищує якість життя.

Біографії авторів

Г. В. ЧАЙКА, Вінницький національний медичний університет iм. М.І.Пирогова

медичний факультет, кафедра акушерства і гінекології

В. С. ДНІСТРЯНСЬКИЙ, Вінницький національний медичний університет iм. М.І.Пирогова

медичний факультет, кафедра акушерства і гінекології

А. П. ДНІСТРЯНСЬКА, Вінницький національний медичний університет iм. М.І.Пирогова

медичний факультет, кафедра акушерства і гінекології

О. К. ТАРАСЮК, Вінницький національний медичний університет iм. М.І.Пирогова

медичний факультет, кафедра акушерства і гінекології

Л. С. БАЙДА, Вінницький національний медичний університет iм. М.І.Пирогова

медичний факультет, кафедра акушерства і гінекології

Н. Г. БУРТЯК, Вінницький національний медичний університет iм. М.І.Пирогова

медичний факультет, кафедра акушерства і гінекології

Посилання

Дністрянська А.П., Яцина О.І., Кондратюк О.В. Дисгормональні порушення в пременопаузі/ Таврический медико-биологический вестник.-2013. том 16.No2, ч.2 (62). - С. 22-26

Дністрянська А.П., Дністрянський В.С. Корекція вегето-судинних порушень у жінок з патологічним клімаксом/ Актуальні питання педіатрії, акушерства і гінекології.- 2013. -No1(11). С. 186-189

Дністрянська А.П. Чайка Г.В.,Годлевська Н.А., Килимнюк Л.О., Палійчук В.Г. Оцінка вираженості клімактеричного синдрому та ризик великих переломів у пацієнток з первинним постменопаузальним остеопорозом/ Вісник Вінницького національного медичного університету. - 2016.-No1,ч.1(т.20). - С.62-64

Дністрянська А.П. Комплексна корекція клінічних проявів перименопаузального періоду у жінок/ Здоровье женщины. – 2014.-No 10(96). – С. 157-162

Коваленко В.М. Лікування артеріальної гіпертонії в особливих клінічних випадках. - К., - 2005. – 500 с.

Свищенко У.П. Гипертоническая болезнь. – К. – 2002 – 502с.

Brown M., J.Palmer, C.R.Castaigne et. Al. Morbidity and mortality in patients randomized to double – blind treatment with a long sting calcium-channel Bloker or diuretic in the INSIGHT/ Lanset.- 2000.- 356: 366-372.

Lawes C.M., Vander Hoom S., Law M.R. et al. Blood pressure and the global burden of disease 2008. Part 1: estimates of blood pressure levels/ J Hypertens.- 2006.- 24 (3).- 413-22.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-12

Номер

Розділ

Статті