КЛІНІКО-МОРФОЛОГІЧНІ ПАРАЛЕЛІ В ДІАГНОСТИЦІ ПОЛІПІВ ЕНДОМЕТРІЯ У ВІКОВОМУ АСПЕКТІ

Автор(и)

  • В. О. БЕНЮК Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Ukraine
  • О. В. ПЕРЕПАДЯ Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Ukraine
  • В. М. ГОНЧАРЕНКО Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Ukraine
  • О. В. КАЛЕНСЬКА Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Ukraine
  • Ю. В. КРАВЧЕНКО Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.35278/2664-0767.2(46).2020.219458

Ключові слова:

поліп ендометрія, гістероскопія, патогенез

Анотація

Мета дослідження: вивчити патоморфологічні та ендоскопічні особливості поліпів ендометрія у жінок репродуктивного, пременопаузального та постменопаузального віку та провести порівняльний аналіз.

Матеріали та методи дослідження. Для виконання запланованого дослідження нами включено 116 жінок з поліпами ендометрія, які знаходились на лікуванні у Центрі жіночого здоров’я клінічної лікарні «Феофанія». В залежності від патоморфологічного типу поліпозу ендометрія було сформовано чотири групи хворих, 1 група – 34 жінки з залозистим поліпом ендометрія, 2 група – 32 хворих з залозисто-фіброзним поліпом ендометрія, 3 група – 34 жінки з фіброзним поліпом ендометрію, в 4 групу – 16 пацієнток з аденоматозним поліпом ендометрія. Діагностичний пошук проводився шляхом УЗД із подальшим виконанням гістерорезектоскопії та гістологічного дослідження.

Результати досліджень та їх обговорення. Залозисті та залозисто-фіброзні поліпи ендометрія виявляли переважно у жінок репродуктивного 15 (39,4%) віку та 10 (31,1%) хворих пременопаузального віку, на фоні простої гіперплазії ендометрія без атипії – 21 (61,7%) жінки та у 13 (38,2%) випадках на фоні незміненого ендометрія. Фіброзні поліпи характерні для жінок постменопаузального віку в 21 (45,6%) випадку при цьому на фоні атрофічного ендометрія у 22 (64,7%) пацієнток, у 7 (20,5%) хворих на фоні простої гіперплазії ендометрія без атипії, у 5 (14,7%) випадках на фоні незміненого ендометрія. Аденоматозні поліпи ендометрія виявили у 16 (13,7%) пацієнток з них репродуктивного 5 (13,1%), та 6 (18,7%) випадків пременопаузального віку, на фоні комплексної гіперплазії ендометрія без атипії у 5 (31,2%) пацієнток, у 4 (25,1%) жінок на фоні простої гіперплазії ендометрія з атипією, а також у 3 (18,8%) хворих на фоні комплексної гіперплазії ендометрія з атипією та у 2 (12,5%) випадку на фоні атрофічного ендометрія.

Висновки. Залозисті та залозисто-фіброзні поліпи ендометрія в більшості випадків були діагностовані у жінок репродуктивного та пременопаузального віку, які в порожнині матки мали переважно множинну локалізацію. Фіброзні поліпи ендометрія виявленні переважно у пацієнток постменопаузального періоду (45,6%) в основному з поодиноким розташуванням, в окремих випадках визначався множинний характер фіброзних поліпів. Аденоматозні поліпи ендометрія були характерні для жінок всіх вікових категорій, але найбільш часто діагностовано у жінок переменопаузального віку (переменопаузальний – 18,7%, репродуктивний – 13,1%, постменопаузальний період – 10,8%).

Проведене нами дослідження показало, що патоморфологічні зміни в фоновому ендометрії та в тканині поліпів в 93,3% випадків мають різний патоморфологічний характер, що обумовлює доцільність застосування гістероскопії з прицільним взяттям та окремим маркуванням гістологічного матеріалу з визначенням подальшої тактики ведення хворих за результами патоморфологічного заключення.

Біографії авторів

В. О. БЕНЮК, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця

V.O.BENIUK

О. В. ПЕРЕПАДЯ, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця

O.V.PEREPADYA

В. М. ГОНЧАРЕНКО, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця

V.M.GONCHARENKO

О. В. КАЛЕНСЬКА, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця

O.V.KALENSKA

Ю. В. КРАВЧЕНКО, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця

Y.V.KRAVCHENKO

Посилання

Dubossarskaya Z.M., Dubossarskaya Yu.A., Goncharenko V.N. Theory and practice of gynecological endocrinology. Dnepropetrovsk: PE Lira LTD. 2005: 412.

Zaporozhan V.N. Tatarchuk T.F., Dubinina V.G. Modern diagnostics and treatment of endometrial hyperplastic processes. Reproductive endocrinology. 2012; 1 (3): 32 – 38.

Tatarchuk T. F. Burlaka E. V. Modern principles of diagnosis and treatment of endometrial hyperplastic processes. Women’s health. 2003; 4: 107–113.

Pavlovskaya MA. Endometrial hyperplasia in women of childbearing age: clinic, diagnosis, pathogenesis and therapy options. Zhurnal Grodnenskogo gosudarstvennogo medicinskogo universiteta. 2015;2(50):123-127. (In Russ.).

Podgornaia A.S. Endometrial proliferative processes: current state of the problem. Gomel’: RNPTs RM i ECh, 2018: 30.

Krasilnikov R.G., Abdullaev R.Ya. Transvaginal ultrasound and magnetic resonance imaging in the diagnosis of endometrial hyperplastic processes // International Medical Journal. 2013; 1. 113 – 117.

Chistyakova G.N., Grishkina A.A., Remizova I.I. Endometrial hyperplasia: classification, features of pathogenesis, diagnosis (literature review). Reproduction Issues. 2018; 5: 53.

Gabidullina R.I., Smirnova G.A., Nukhbala F.R., Valeeva E.V., Yu.I. Hyperplastic processes of the endometrium: modern tactics of managing patients. Consilium Medicum. 2019; 21 (6): 53 – 58.

Yu.i. Kuzyk, G.M. Chornenka. Hyperplastic processes of endometrium in women with infertility: comparing the results of ultrasonographic and pathomorphological changes of the endometrium. Women’s health. 2018; 7: 129 – 133.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-09

Номер

Розділ

Статті