ОСОБЛИВОСТІ МЕНЕДЖМЕНТУ МЕНОПАУЗИ ЯК ПРОФІЛАКТИКА СТАРІННЯ (ОГЛЯДОВА СТАТТЯ)

Автор(и)

  • З. М. ДУБОССАРСЬКА Дніпропетровський державний медичний університет, Україна
  • Ю. О ДУБОССАРСЬКА Дніпропетровський державний медичний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.35278/2664-0767.1(51).2023.294839

Ключові слова:

клімактеричний синдром, синдром хірургічної менопаузи, замісна гормональна терапія, екстрагенітальна патологія

Анотація

Клімактерій – це фізіологічний перехідний період у житті жінки від репродуктивної фази з регулярними овуляторними циклами і відповідними циклічними змінами в репродуктивній системі до стану постменопаузи. Сучасна концепція репродуктивного старіння жінки полягає у визнанні провідної ролі виснаження фолікулярного апарату яєчників. Клімактеричний синдром (КС) є найбільш раннім і найбільш поширеним ускладненням клімактеричного періоду. Велика частина патологічних проявів, що виникають у періоди периі постменопаузи, пов’язана з естрогендефіцитним станом і піддається корекції замісною гормональною терапією (ЗГТ). З іншого боку, у постменопаузі підвищується частота багатьох захворювань, що відображають біологічне старіння організму. Тому для розробки оптимальних режимів ЗГТ і розуміння ролі раціонального способу життя у корегуванні цих проявів необхідно розглянути еволюцію поглядів на клімактеричний період взагалі і ЗГТ зокрема. Дотепер не існувало єдиної думки щодо тактики диференційованого підходу при призначенні ЗГТ з урахуванням наявних системних порушень у жінок, в анамнезі яких є «хвороби цивілізації». Індивідуалізація ЗГТ у пацієнток із порушеною репродуктивною функцією в анамнезі повинна визначатися не тільки клінічною варіабельністю проявів КС, але і з урахуванням наявності екстрагенітальної патології, що вимагає впровадження запропонованого нами діагностичного алгоритму і є підставою для розробки такої стратегії проведення ЗГТ

Посилання

David G. Gardner, Dolores M. Shoback Greenspan’s Basic and Clinical Endocrinology, Tenth Edition. Greece: McGraw-Hill Education, 2017: 944.

de Villiers, T.J., Gass, M.L., Haines, C.J., et al. Global Consensus Statement on menopausal hormone therapy. Climacteric 16 (2013): 203–4.

Dubossarska Y.O., Dubossarska Z.M. Reproduktivnaya endokrinologiya (perinatalnyie, akusherskie i ginekologicheskie aspektyi), 2008:416.

Dubossarska Y.O. Pathophysiology of climacterium and menopause in women with reproductive disturbances in anamnesis, strategy of hormonal replacement therapy. Manuscript, 2006.

Harlow, S.D., Gass, M., Hall, J.E., Lobo, R., et al. “Executive Summary of the Stages of Reproductive Aging Workshop + 10.” Menopause 19.4 (2012): 387–39.

Natsionalnyi consensus shodo vedennia patientok u klimkterii, 2016.

NICE guideline «Menopause: diagnosis and management», 2015.

Santen, R.J., Allred, D.C., Ardoin, S.P., et al. “Postmenopausal hormone therapy: An Endocrine Society Scientific Statement.” J Clin Endocrinol Metab 95.7.1 (2010): 1–66.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-11

Номер

Розділ

Статті