ОСОБЛИВОСТІ ДОПЛЕРОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ФЕТОПЛАЦЕНТАРНОГО КОМПЛЕКСУ У ЖІНОК ІЗ ЗАГРОЗОЮ ПЕРЕДЧАСНИХ ПОЛОГІВ НА ФОНІ ЗАСТОСУВАННЯ МЕТАБОЛІЧНОЇ ТЕРАПІЇ

Автор(и)

  • І. З. ГЛАДЧУК Одеський національний медичний університет, Ukraine
  • Е. А. ПАНЧУК Одеський національний медичний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.35278/2664-0767.2(44).2019.180864

Ключові слова:

метаболическая терапия, омега-3 ПНЖК, допплерометрия ФПК, угроза преждевременных родов

Анотація

Передчасні пологи є однією з провідних проблем сучасного акушерства, адже, незважаючи на зусилля вчених та практиків, не має тенденції до зниження. Стабільність гемодинамічних процесів в системі мати-плацента-плід є однією з основних умов, яка забезпечує нормальний перебіг вагітності, росту та розвитку плода. Порушення кровообігу у ній призводить до багатьох ускладнень вагітності. Встановлено, що прийом метаболічної терапії у вигляді омега-3 поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) у вагітних сприяє поліпшенню кровообігу в системі мати-плацента-плід, поліпшує реологічні властивості крові, попереджує розвиток прееклампсії та впливає на зменшення перинатальних ускладнень. Впровадження допплерографічного дослідження кровотоку фетоплацентарного комплексу (ФПК) в практичне акушерство дозволяє не тільки здійснювати оцінку стану плода, а й прогнозувати розвиток можливих ускладнень.

Мета дослідження – дослідити допплерометричні показники стану фетоплацентарного комплексу (ФПК) вагітних із загрозою передчасних пологів (ЗПП), які отримували метаболічну терапію.

Матеріал і методи дослідження. Проведений аналіз допплерометричних показників стану фетоплацентарного комплексу 60 вагітних із загрозою передчасних пологів у терміні гестації 28-34 тижні. Вагітні були розподілені на 2 групи: 1 група (n=30) – вагітні із загрозою передчасних пологів (ЗПП), які отримували стандартну комплексну базову терапію у поєднанні з метаболічною терапією у вигляді 300 мг омега-3 ПНЖК на добу, 2 група (n=30) – вагітні з ЗПП, які отримували тільки стандартну комплексну базову терапію. Контрольну групу (КГ) склали 30 практично здорових жінок із фізіологічним перебігом вагітності.

Результати дослідження та їх обговорення. За даними допплерографічного дослідження ФПК встановлено, що у вагітних 1 та 2 груп спостерігалось підвищення індексу резистентності (ІР) та систоло-діастоличного відношення (СДВ) в артеріях пуповини (АП) (1 група: ІР-0,87±0,05 і СДВ-3,57±0,2; 2 група: ІР-0,88±0,05 і СДВ-3,56±0,1) у порівнянні з вагітними КГ (ІР-0,62±0,07 і СДВ-2,85±0,3). При цьому, показники ІР, СДВ, пульсового індексу (ПІ) та систолічної пікової швидкості (СПШ) в середній мозковій артерії (СМА) відповідали нормі, тоді як в аорті плода (А) виявлено підвищення ІР та зниження ПІ (1 група: ІР-1,05±0,2 і ПІ-0,9±0,2; 2 група: ІР-1,05±0,1і ПІ-1,0±0,2) при незмінених показниках СДВ та середньої швидкості кровотоку (СШК). Після отриманого лікування, у вагітних 1 групи відзначені зміни в допплерометричних показниках гемодинаміки в АП та А, а саме: зниження ІР та СДВ (ІР-0,69±0,2 і СДВ-2,98±0,2) в АП та зниження ІР та підвищення ПІ (ІР-0,78±0,1і ПІ-1,9±0,2) в А у порівнянні з достовірно вищими даними допплерометричних показників ФПК вагітних 2 групи (р±0,05).

Висновки. Використання метаболічної терапії у комплексному лікуванні загрози передчасних пологів позитивно впливає на зміну показників гемодинаміки ФПК та може застосовуватись з метою поліпшення кровотоку в системі мати-плацента-плід.

Біографії авторів

І. З. ГЛАДЧУК, Одеський національний медичний університет

кафедра акушерства і гінекології No1, м. Одеса

Е. А. ПАНЧУК, Одеський національний медичний університет

кафедра акушерства і гінекології No1, м. Одеса

Посилання

Gagnon R, Van den Hof M. The use of fetal Doppler in obstetrics. J Obstet Gynaecol Can. 2003 Jul;25(7):601-14.

Podol’skij VV, Podol’skij VlV, Svjataja OP. Monitoring sostojanija ploda u beremennyh s ugrozoj prezhdevremennyh rodov i vybor adekvatnoj taktiki lechenija [Monitoring of the fetus in pregnant women with the threat of premature birth and the choice of adequate treatment tactics]. Zdorov’e zhenshhiny. 2013;7(83):66-71. (in Russian).

Smirnova TL, Drandrov GL. Dopplerometricheskie pokazateli krovotoka pri placentarnoj nedostatochnosti [Doppler blood flow indicators in placental insufficiency]. Vestnik ChGPU im. I.Ja.Jakovleva. 2011;2(70):150-153. (in Russian).

Djatlova LI, Chehonackaja ML, Chesnokova NP. Dopplerometricheskaja ocenka gemodinamicheskih pokazatelej v sisteme mat’-placenta-plod, ocenka sostojanija ploda metodom kardiotokografii u pacientok s prezhdevremennym izlitiem okoloplodnyh vod pri nedonoshennoj beremennosti [Dopplerometric assessment of hemodynamic parameters in the mother-placenta-fetus system, assessment of the state of the fetus by cardiotocography in patients with premature rupture of amniotic fluid in preterm pregnancy]. Mezhdunarodnyj zhurnal prikladnyh i fundamental’nyh issledovanij. 2017;2:185-189.

Hagfors L, Nilsson I, Skoldstam L, Johansson G. Fat intake and composition of fatty acids in serum phospholipids. Nutrition & Metabolism. 2013;2:2-26.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-09-11

Номер

Розділ

Статті